Caută
Close this search box.

Presa liberă, unul din semnele vitale ale unei democrații sănătoase!

De Ziua Mondială a Libertății Presei, Federația Sindicatelor din Cultură și Presă ”CulturMedia” atrage atenția că dreptul la exprimare și accesul cetățenilor la informație sunt esențiale pentru o societate sănătoasă și civilizată!

Pe lângă  provocările la care e supusă presa la nivel international, respectiv lipsa de protecție în zonele de conflict sau efectul toxic al folosirii inteligenței artificiale ca sursă sau mijloc de informare, în România condiția jurnalistului este fragilă, expusă presiunilor.

Mare parte din jurnaliștii care slujesc adevărul și dreptul cetățeanului la corectă informare sunt prost plătiți, au contracte de muncă ce nu reflectă efortul depus ori se află sub presiunea directă sau indirectă a factorului politic.

Cele trei instituții media publice: Agenția Națională de Presă Agerpres, Televiziunea Română și Radio România au fost transformate, prin modificările legilor de funcționare, în entități aflate la mâna politicului și dependente financiar de acesta. Astfel că misiunea jurnaliștilor de a căuta și ajunge la adevăr e câteodată un act de eroism. Cu toate acestea, cele trei rămân un reper de echidistanță și profesionalism.

Și colegii din presa privată sunt expuși, remunerați insuficient și împiedicați să se sindicalizeze, de cele mai multe ori prin contractele lor de muncă sau regulamente ce conțin predominant obligații și minoritar drepturi.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ”CulturMedia” face apel la guvernanți și la toți oamenii politici să asigure un cadru sigur, civilizat și motivant jurnaliștilor, prin modificarea legislației și conectarea celor trei instituții publice direct la finanțarea de la cetățean, așa cum se întâmplă în toată Europa, și nu prin intermediul politicului, ca în România.

Nu în ultimul rând, CulturMedia subliniază că, alături de dreptul la informare, cetățeanul trebuie să aibă acces la educație și cultură, iar aceste lucruri trebuie să se întâmple prin implicarea reală a decidenților, aleși de cetățeni. În context, CulturMedia semnalează încă o dată situația umilitoare în care se găsesc angajații muzeelor și bibliotecilor, amânați fără termen de guvernanți cărora le place să participe și să își facă imagine la evenimente culturale, fără a arăta respect față de cei care muncesc în aceste domenii.

CulturMedia le mulțumește jurnaliștilor pentru acuratețea cu care au redat situația muzeelor și bibliotecilor, dar și pentru munca lor dedicată și onestă, în slujba adevărului transmis publicului.

La mulți ani reporterilor, redactorilor, realizatorilor de emisiuni, cameramanilor, tehnicienilor, inginerilor de sunet, fotoreporterilor, corespondenților, jurnaliștilor de investigație, celor specializați pe domenii, tuturor care slujesc adevărul spus publicului!

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !