Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media ”CulturMedia” (FNSCP CulturMedia), organizație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Cultură, ce include sindicate din muzee, radio, televiziune, presă scrisă, biblioteci și teatre, își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la sănătatea și securitatea în muncă. Această preocupare este amplificată de concluziile celui mai recent studiu realizat de APSAP, care evidențiază impactul negativ al stresului ocupațional asupra angajaților din domeniu.
Documentul, rezultat al cercetării Centrului de Formare APSAP arată o creștere a numărului de angajați afectați de ”burnout” (stare de epuizare fizică, emoțională și mentală cauzată de stresul prelungit sau excesiv), în special în rândul femeilor:
– 40% dintre angajații care lucrează în ture resimt frecvent epuizarea profesională;
– Persoanele care locuiesc cu alți membri ai familiei sau colegi de apartament sunt mai predispuse la oboseală cronică;
– Aproape 7 din 10 români care împart locuința cu alte persoane declară că se simt mai obosiți decât cei care locuiesc singuri.
Aceste date subliniază impactul nociv al condițiilor de muncă necorespunzătoare asupra sănătății fizice și psihice a angajaților.
Mai mult, ar trebui adăugat că stresul își pune amprenta ireversibil asupra angajaților din presă, care muncesc contra timp, cu presiuni diverse și cu mari responsabilități, dar și asupra angajaților din Cultură – muzee și biblioteci -, deoarece este un domeniu din care se solicită excelență și se oferă clemență pentru respectarea unui mediu demn de exercitare a unor profesii care sunt carte de vizită pentru diplomația culturală a României.
Aceste date subliniază impactul nociv al condițiilor de muncă necorespunzătoare asupra sănătății fizice și psihice a angajaților.
FNSCP ”CulturMedia” consideră că soluția pentru prevenirea acestor probleme se află în consolidarea cadrului legal și în negocierea unor prevederi clare în contractele colective de muncă:
- Măsuri de prevenire a stresului și diminuarea efectelor acestuia asupra angajaților;
- Protecția angajaților expuși la condiții de muncă nocive;
- Reglementarea strictă a programului de muncă pentru a evita abuzurile și suprasolicitarea.
- Situații concrete care necesită intervenție urgentă
Federația s-a implicat în rezolvarea unor probleme concrete în care programul de muncă al unor membri fie a fost abuziv prelungit, fie insuficient definit, ceea ce a contribuit la creșterea stresului și a riscurilor pentru sănătate. Astfel de abateri necesită sancțiuni ferme și soluții preventive.
FNSCP ”CulturMedia” susține adoptarea de modificări legislative care să:
- Recunoască oficial stresul drept factor nociv.
- Oblige angajatorii să implementeze măsuri de prevenție a stresului ocupațional;
- Promoveze evaluări periodice ale condițiilor de muncă, incluzând și riscurile psihosociale.
Federația își reafirmă angajamentul de a lupta pentru drepturile și sănătatea membrilor săi, considerând că viața și bunăstarea angajaților trebuie să fie priorități în orice domeniu de activitate.
FNSCP ”CulturMedia” reunește peste 50 de sindicate din muzee, biblioteci și presă și a negociat peste 15 contracte colective de munca la nivel de unitate în acest an, implicându-se constant și aplicat în apărarea drepturilor membrilor săi.
Departamentul de Comunicare
FNSCP ”CulturMedia”