Reprezentativitate în sectorul de activitate 36 – Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă a obținut definitiv reprezentativitatea în sectorul de activitate 36 – Cultură

București, 6 noiembrie 2024Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia anunță publicul și susținătorii că instanța a consfințit prin hotărâre definitivă statutul de reprezentativitate definitivă în sectorul de activitate 36 – Cultură, federația consolidându-și astfel rolul de voce principală a angajaților din domeniul cultural și al mass-media din România.

Înființată în 2017, CulturMedia include peste 40 de sindicate ce reprezintă lucrători din muzee, biblioteci, centre culturale, teatre, instituții de radio și televiziune, fiind un pilon în promovarea și apărarea drepturilor acestora. Federația a inițiat cu succes campania ”Demnitate și Respect”, un proiect menit să obțină și să susțină drepturi echitabile și condiții civilizate de muncă pentru oamenii de cultură și lucrători din presă.

„Obținerea reprezentativității este un moment important în activitatea noastră, dar nu ne oprim aici. Suntem prezenți în întreaga țară. Anul acesta am semnat peste 10 contracte colective de muncă la nivel de unitate, multe dintre ele în instituții unde nu existase niciodată un astfel de document. În prezent, suntem în faza finală a negocierii altor 10 contracte colective de muncă, împreună cu partenerii sociali,” precizează George Balaci, președintele federației.

CulturMedia colaborează îndeaproape cu lideri ai CNS Cartel Alfa, confederația unde este afiliată, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în instituțiile partenere și susține cu fermitate necesitatea unor măsuri care să soluționeze problemele acute ale angajaților din cultură și presă. De asemenea, CulturMedia abordează cu partenerii sociali o atitudine pro-activă, constructivă, orientată spre membrii săi și cu propuneri concrete în beneficiul acestora.
În acest context, Federația CulturMedia atrage atenția asupra situației fără precedent din Societatea Română de Radiodifuziune. De la 6 iunie, SRR nu mai dispune de un contract colectiv de muncă, iar drepturile angajaților sunt afectate de pretinse acțiuni sindicale, declarate nelegale de instanță. CulturMedia consideră că personalul de specialitate al Radio România, precum și toate categoriile profesionale ce susțin activitatea acestei instituții de referință, merită un contract colectiv de muncă modern, adaptat cerințelor actuale.
De asemenea, Federația CulturMedia atrage atenția asupra blocajului instituțional din Televiziunea Română, unde a fost semnat un contract colectiv de muncă în neconcordanță cu bugetul alocat, iar în prezent drepturi ale angajaților sunt blocate în instanțe și restricționate de lipsa banilor.
Federația CulturMedia își reafirmă angajamentul de a continua lupta pentru drepturile salariaților din domeniul cultural și al presei, fiind determinată să construiască un viitor în care respectul și demnitatea angajaților să fie pe deplin recunoscute.

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !