Caută
Close this search box.

Federația Națională CulturMedia se solidarizează cu colegii din Radioul Public

Federația Națională CulturMedia afiliată la CNS CARTEL ALFA, se solidarizează cu colegii din Radioul Public al cărui personal de specialitate a ajuns la limita subzistenței, cu venituri echivalente personalului necalificat

Federația Națională CulturMedia solicită imperativ factorilor de decizie eliminarea din proiectul O.U.G. privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală a tuturor prevederilor cu impact asupra activității Societății Române de Radiodifuziune.

Având în vedere că proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative face referire expresă la Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv: art, alin (3) ”În anul 2024, serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, republicată, nu finanțează din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea pentru angajații proprii de bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv nu plătesc premii sau ore suplimentare din aceste fonduri”, dar și faptul că veniturile proprii, prin eliminarea taxei radio sunt insignifiante, nu se mai pot acorda tichete valorice angajaților Radio România, ceea ce ar însemna o reducere a veniturilor lor cu până la 25%.

Constatăm în plus că personalul de specialitate are, în mare majoritate, venituri care în legea salarizării unice corespund personalului necalificat, iar în acest context elilminarea tichetelor valorice ar conduce la imposibilitatea de a-și mai întreține familiile. Mai mult, aplicarea proiectului de OUG sus-numite ar introduce un criteriu discriminator, având în vedere că angajații SRR nu beneficiază de normă de hrană.

Pe de altă parte, aplicarea prevederilor referitoare la compensarea sâmbetelor și duminicilor și a orelor suplimentare cu zile libere este imposibilă, întrucât anul 2024 presupune pentru SRR acoperirea mediatică a 4 rânduri de campanii electorale și alegeri, în condițiile în care ne confruntăm cu un val de pensionări, din cauza veniturilor salariale foarte mici. Deficitul de personal de specialitate este o altă problemă cu care se confruntă SRR, iar preconizatele măsuri o vor pune în situația de a nu-și mai putea îndeplini atribuțiile conferite de lege.

Radio România a fost mereu un reper de echidistanță și profesionalism. Angajații săi, fie că activează în domeniul editorial, fie în zona culturală, au fost mereu dedicați profesiei și au oferit publicului din România un produs al muncii lor corect, bine documentat, iar generațiilor în formare, modele de creștere și dezvoltare socială civilizate și în concordanță cu valorile naționale și europene.

Deși profund afectați în ultimii ani de măsurile restrictive, jurnaliștii SRR, oamenii de cultură de la microfon, de la Teatrul Radiofonic, de la Orchestrele și Corul Radio, de la Agenția de Presă Rador, din toate compartimentele instituției, au continuat să muncească pasionat și cu abnegație.

În contextul noilor măsuri anunțate, pragul săraciei în care au ajuns mare parte din angajații instituției va coborî până la pragul insuportabilului.

CulturMedia solicită tuturor factorilor decizionali să dispună măsuri legale pentru readucerea salariaților Radio România într-o zonă decentă și demnă din punct de vedere salarial!

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !