Caută
Close this search box.

Pachetul de austeritate – măsuri distrugătoare pentru cetățeni și interesul public

Organizațiile membre ale CNS Cartel ALFA s-au întrunit astăzi, 3 august 2023, în ședința extraordinară a Comitetului Confederal, luând act cu profundă îngrijorare de proiectul de ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, proiect publicat în mass media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României.
     Cu toate că vorbim despre un document neoficial și prezentat pe surse, conținutul său, coroborat cu declarațiile publice ale unor reprezentanți ai guvernului și cu alte proiecte de măsuri publicate vehiculate recent tot pe surse, conturează intenția guvernului de a introduce un pachet de austeritate cu măsuri distrugătoare pentru cetățeni și interesul public.
     Așa cum se prezintă situația, este cât se poate de clar că partidele aflate la guvernare nu au niciun interes pentru buna funcționare a economiei și societății, pentru sustenabilitate și pentru bunăstarea cetățenilor, ci sunt exclusiv orientate către prezervarea propriilor privilegii și ale acoliților lor, sacrificând fără scrupule interesul public.
     Astfel, dacă ar fi conștientizat că situația este suficient de gravă astfel încât să implice măsuri de austeritate, atunci ar fi început cu exemplul personal și de sus în jos: reduceri semnificative din aparatul guvernamental central supraîncărcat, implementarea deciziei referendumului de reducere a numărului de parlamentari, tăierea subvențiilor publice pentru partidele politice, de la an la an sume din ce în ce mai mari și mai sfidătoare.
     Politicienii nu renunță la absolut nimic din privilegiile lor (indemnizații generoase, sedii asigurate, mașini și tot ce înseamnă beneficii asigurate din fonduri publice), în schimb vor să taie fără scrupule din mijloacele de subsisteță ale lucrătorilor, tichete de masă sau indemnizații de hrană, elemente care de cele mai multe ori fac diferența pentru asigurarea nevoilor de bază de la o lună la alta.
     Mai mult decât atât, așa cum indică proiectul de lege, politicienii încearcă să utilizeze contextul de criză pentru a mai reduce din bunurile publice și a le pune la cheremul deciziei sau conjuncturii politice locale. Intenția de trecere a unor servicii centralizate, în domeniul sanitar veterinar și de siguranța alimentelor sau al asistenței sociale va duce la destructurarea acestora, haos instituțional, probleme cu respectarea legislației comune europene. În spatele unei eventuale “eficientizări” economice – de fapt trecerea unor servicii de la administrația centrală către administrația locală, fără asigurarea unor surse de finanțare – se realizează o politizare care nu mai poate fi controlată.
    Costurile sau așa-zisele economii realizate prin destructurarea unor domenii de activitate centralizată vor fi achitate tot de cetățeni și agenții economici mici și mijlocii, prin erodarea unor servicii publice. În cazul unor epidemii, contaminări, acțiuni de fraudă, ce capacitate de intervenție în domeniul siguranței alimentelor vor avea niște agenții județene, necoordonate, aflate în subordinea Consiliilor Județene și finanțate incert?
     În final, economiile preconizate prin intermediul acestor măsuri nu rezolvă nimic, cu atât mai mult cu cât, prin decizia CCR de zilele trecute, se pierd dintr- un foc milioane din fondurile alocate României prin PNRR.

     Având în vedere cele expuse, cerem Guvernului României să denunțe oficial proiectul de OUG apărut în spațiul public și să demareze de urgență consultări cu partenerii sociali la nivelul fiecărui sector de activitate privind propunerile de măsuri pentru încadrarea în limitele de deficit bugetar.
     Înaintarea cu proiectul de măsuri vehiculat public constituie premisele declanșării unor conflicte sociale de amploare.

CNS Cartel Alfa

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !