Caută
Close this search box.

Comunicat al arheologilor din Muzeul Național de Istorie a României

Comunicat al arheologilor din Muzeul Național de Istorie a României, semnatari ai memoriilor, scrisorilor deschise, petițiilor și protestelor adresate Ministerului Culturii și Identității Naționale

Marți, 23 octombrie 2018, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) a avut loc o întâlnire cu domnul Alexandru Pugna, secretar de stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN. În cursul întâlnirii au fost invitați (pe rând) și reprezentanți ai arheologilor care au contestat în repetate rânduri diferite aspecte ale managementului aplicat în cel mai mare muzeu de istorie din țară, în special politica defectuoasă de achiziționare (prin contracte de vânzare-cumpărare) a obiectelor arheologice descoperite prin utilizarea detectoarelor de metale, promovată de domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al MNIR.

Apreciem deschiderea pentru dialog a reprezentanților MCIN și îi asigurăm de disponibilitatea noastră deplină pentru continuarea și aprofundarea discuțiilor privitoare la toate chestiunile semnalate prin luările de poziție publice din ultimii 4 ani. Considerăm că inițierea acestui dialog de către reprezentanții MCIN reprezintă o recunoaștere implicită a situației dificile existente în MNIR, generată inclusiv de lipsa de deschidere a managerului de a dialoga și conlucra cu o parte importantă din colectivul științific al instituției pe care are mandat să o coordoneze. În acest context, ne exprimăm nedumerirea privind formatul întâlnirii găzduite de domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, prin care reprezentanții noștri nu au fost invitați de la începutul discuției, ci doar către final, pe rând, „surplusul” fiind poftit energic afară (o scenă care a ilustrat elocvent un fapt pe care îl experimentăm de ani buni în instituția noastră: transformarea managementului într-un organ de anchetă).

Ne exprimăm totuși speranța că întâlnirea din 23 octombrie 2018 poate constitui un prim pas al unui demers onest de rezolvare a situației conflictuale din MNIR prin intermediul reprezentanților MCIN. Pentru ca acest dialog să poată continua, solicităm următoarele:

  1. O poziție oficială a MCIN referitoare la responsabilitatea managerială privind o chestiune de interes public major, anume cumpărarea unor bunuri arheologice cu proveniență incertă. Constatăm cu stupoare că această acțiune managerială care a transformat în anticariat cel mai mare muzeu de istorie din țară și care a produs un dezastru arheologic de rang național a lăsat și continuă să lase indiferente toate instituțiile statului care au responsabilități legale directe pentru protejarea patrimoniului arheologic.

  2. Așteptăm în continuare un punct de vedere al MCIN în ceea ce privește numeroasele chestiuni profesionale semnalate prin memorii, scrisori deschise, petiții și proteste, vizând domeniul arheologiei, statutul și importanța cercetării socio-umaniste în cadrul muzeului, politica de personal, participarea în competiții de granturi pentru proiecte și derularea de lucrări în domeniul arheologiei preventive, situația Noului MNIR.

  3. Continuarea dialogului inițiat de domnul Alexandru Pugna prin participarea directă a Ministrului Culturii și Identității Naționale, ținând seama de faptul că în cadrul întâlnirii din 23 octombrie, din cauze obiective, nu au putut fi discutate o serie de alte probleme importante, cum ar fi: (1) o analiză aprofundată privind strategia MNIR pentru finalizarea renovării clădirii și redeschidererea expoziției permanente, (2) cauzele eșecului proiectului Noul MNIR, (3) situația cheltuielilor administrative (de exemplu, costuri privind mentenanța clădirii, servicii juridice, servicii pentru organizarea unor expoziții, în raport cu cheltuielile privind alte activități necesare bunei funcționări a muzeului per ansamblu, cum ar fi situația dotării laboratoarelor de restaurare, servicii pentru asistență de specialitate în depozitele muzeale, situația evidenței patrimoniului cultural mobil ș.a.m.d.)

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !